Sickness

Förkylning härjar bland eleverna. Jag har nu också blivit ett offer, (suprise i know). Vi som ska på karaoke på onsdag. Jag ska ta en dusch sen gå och vila så jag blir frisk snabbt. Jag måste även göra klart min första inlämningsuppgift. Hade hoppats att få hjälp av mamma i helgen men var hon inne? NEJ! (sviker sina barn sådär :( ) Nejdå, jag klarar det nog själv.
Hoppas alla ni andra mår bra iaf! :)

IKEA in China!

Hejsisvejsi!
Igår var det lektioner som vanligt men på kvällen tog vi en taxi till IKEA! Det kändes nästan som att vara hemma igen, förutom att det var packat med kineser. Vi åt köttbullar med svenska flaggor i och drack julöl. Det var ganska kul att se kineserna äta köttbullar med pinnar. Vissa tryckte även ner en prinsesstårta. Efter det var vi mätta och belåtna.
Vi fortsatte vandra bland BILLY bokhyllor och SPARSAM lampor tills vi kom till sverige-shoppen. Det blev mest godis för mig, men den del köpte knäckebröd, kalles kaviar, ost och snapps.
Idag skulle jag kunna ha tid att skypea någon gång runt 11 om någon är intresserad. Sen måste jag även göra klart min första läxa. Vi ska tänka ut hur vi skulle lära ut vissa ord och göra en boardplan och lite så.
Nu är det snart dags för lektioner igen, jag ska bara ta lite Ahlgrens bilar innan jag går.
Saij xian. (okej har ingen aning om hur det stavas egentligen)

Utflykts-dag

Hej igen!
Idag har vi varit på utflykt. Jag skriver kort om allt.
Ming gravarna
Första stoppet. Har sett detta förut så det var inte så fascinerande. Det var mest kallt att gå omkring bara.
Kinesiska muren
Andra gången på detta stället också. Denna gången tog jag lätta passet för att se om det var finare. Jag tycker nog mer om det svåra passet, det känns mer som en utmaning. På vägen upp fick man agera foto modell ett antal gånger för att kineserna kommer fram och frågar "can I take a picture wiff you??". Ja dom säger wiff och inte with.
Ya show market
Samma vanliga. Många försäljare som skriker efter en, men dom var lugnare än i somras måste jag säga. Jag köpte en plånbok. En fejk mulberry för 40 yuan (nästan samma i kronor).
Peking anka
Ankan var okej, de andra maträtterna var bättre.
Nu är jag hemskt trött även fast jag sov 11 timmar inatt. Jag ska svara på lite mail och sen måste jag göra min läxa.
Ha det bra så länge! :)

Visa office

Kort update. Vi va ute till halv fyra igår. Jag gick upp sju för jag trodde vi skulle till visa office åtta, det var vid nio. :( Det suger att missa en timmas sömn.

Kort

Jag försöker ladda upp kort men det fungerar inte just nu så det får bli en annan gång, sorry!

JAG HAR INTERNET!!

Nu har vi tillslut lyckats hitta internet-killen! Femte gången gillt är det tydligen i Kina. Så idag har jag inte så mycket att säga direkt.
Jag kan berätta en sak vi lärde oss på lektionen som var lite kul. I våra länder så brukar man säga "hej, hur är det? när man ses. Men vi fick lära oss att i Kina säger man "har du ätit?"eller "vart ska du?" och man avslutar ofta konversationer med "ät mer" eller "sätt på dig mer kläder". Och vi fick även lära oss att man frågar personliga frågor till människor man inte känner. Så om man tex sätter sig i en taxi så kan dom fråga "var kommer du ifrån, hur länge har du varit i Kina" och sen "hur mycket pengar tjänar du?" Tydligen är en vanlig lön i Kina 1200 ungefär.
Jag har börjat tröttna på skolmaten. Till frukost är det typ friterade bullar, ägg, dumplings eller någon konstig soppa. Till lunch och kvällsmat är det dumplings, konstiga grönsaksröror med någon enstaka köttbit, konstiga soppor eller massa råa konstiga saker. Vissa saker är ätbara men det är inte super gott direkt. Man får väl trösta sig med att det bara kostar ca 4 kronor om man köper läsk eller vatten till. Ikväll ska vi ut och testa det kinesiska utelivet. Får se hur de är. Och imorgon klockan 8 går bussen till "the visa office". Vi ska se till att få visum för 180 dagar.
Och det bästa idag var att jag fick reda på att Daniel har bokat biljett för att komma och hälsa på mig!!! :D:D:D Ha det bra där hemma i kylan(?). Här är det skitkallt :(

Snack market och internet problem.

Hej igen!
Har idag försökt fixa internet till mitt rum tre gånger. Men man är ju i Kina så såklart funkar det inte rkt som man vill. Jag och Josefin gick till byggnaden där internet-rummet ligger men då sitter det en lapp på dörren att killen som fixart internet ska komma tillbaka klockan 12 så vi går och äter ist. Sen vid 10 över 12 kommer vi tillbaka men han är fortfarande inte där så vi går fram till receptionen och då kan inte den första tjejen engelska så hon hämtar sin kompis. Hon försöker förklara lite att han inte är där vilket vi (tro det eller ej) redan hade förstått. Sen så sa hon att vi skulle leta efter han vilket är lite svårt eftersom campus området är väldigt stort och vi har ingen aning om hur han ser ut, och även fast vi visste så är det svårt att hitta han bland 1000 andra kineser... så ja tillslut så sa hon att vi skulle komma tillbaka senare vilket vi gjorde men då var han fortfarande inte där. Men imorgon ger vi det ett nytt försök. :)
Igår tog vi tunnelbanan till snack market (det ligger på samma ställe som "food market" där vi åt pizza hut i sommras). Folk började prova saker åt höger och vänster och man ville inte vara sämre själv. Först fick jag smaka orm från en kille. Det var gott faktiskt. Det var kryddat med något som smakade som tacos krydda. Kanske ska ha det till fredags-tacosen ist? Sen gick jag och Josefin och köpte ett grillspätt med fyra små skorpioner på. Dessa friterades och kryddades och sen var det dags. Jag var först ut. Smakade krispigt och kryddor för det mesta. Helt okej. Detta kanske blir fredags-snacksen? Vi provade även jordgubbar i smält socker och de va rkt gott :). Vissa andra som var med provade spindlar, geckoödla, åsne-penis, kackerlackor, gräshoppor, kokonger osv.
Jag lyckades inte få in bilderna igår och internet är jätte segt nu så jag tänker inte försöka idag heller. Kanske imorgon. Idag har vi haft lektioner. De har handlat om hur olika språk är och det är faktiskt jätte intressant. Det är så mkt man inte tänker på när man lär sig ett språk, eller saker man gör som vi gör utan att tänka på det. Som att vi förkortar eller lägger till saker för att lättare säga saker. Som tex. Romeo and Julite. Vi brukar lägga till ett w på Romeo för att lättare kunna säga det. Vi binder också ihop ord som tex. we are going to. Det blir ist we are gonna. Efter lektionerna idag hade vi lite Tai Chi. Ganska kul :).
Jag är helt slut efter veckan. Det har varit så mycket nytt. Imorgon är sista dagen sen har vi ledigt i två dagar. Det blir kinesiska-muren på Fredag. Nu ska jag försöka ta mig in på facebook.
Ha det bra :)!

Ni hao!

Redan andra inlägget :) Vi är på cafét som ligger precis rakt över gatan från universitetsområdet. Vi är sex tjejer som alla sitter med sina datorer och skriver. Och nyss kom min margarita in som jag beställde ;).

Igår kväll tog vi en taxi till bargatan i Beijing. Vi lyssnade på kinesisk live musik och drack inhemsk öl för 10 kronor. Det var trevligt. Man lär känna dom som är här mer och mer vilket känns skönt.

Idag hade vi våra första lektioner. Det var mycket gramatik och det är inte alls min grej om man säger så. Jag vet inte ens vad de olika formerna heter på svenska och nu ska jag kunna alla på engelska :P Men det ska nog gå bra. Våran lärare är superbra! Han heter Robert och kommer från Kanada. Han är rolig men strikt på samma gång. Vi får inte bara lära oss gramatik utan lekar och sånt också som vi kan använda senare i klassrummet. Sista lektionen vi hade var kinesiska. Gramatiken var ingenting om man jämför med det! Super svårt. Vi gick igenom alfabetet för att lära oss att utala allt.

Ikväll hade vi välkommst middag på en kinesisk restaurang i närheten. Det mesta var mycket gott. Ni som var med ner till Kina i sommras skulle nog känna igen en del av maträtterna, peking-anka var bla en av dem.

Imorgon har vi lektioner igen sen ska vi till "snack market". Vi ska alltså testa och käka maskar, gräshoppare osv. Vi får se imorgon vad jag vågar testa;).

Det är super kallt här! Jag ångrar att jag inte tog min vinterjacka! Och mina converse är inte alls varma. Ska gå till ett supermarket som ligger nära och köpa mig ett par ugs för 60 kronor som tydligen ska vara jätte varma. Klassrummen är också jätte kalla!

Och för att svara på Johannas frågor så kommer vi få reda på i slutet av kursen var vi kommer att hamna. Vi kommer komma med minst en annan person. Det kan bli i en stad med bara 3 andra "vita" och tydligen blir man lite behandlad som en kändis då :P. vi får se. Jag hoppas nästan på att komma med några fler än en annan så att man har några olika att vara med.

Nej det var allt för denna gång. Jag ska försöka lägga in några bilder nu men jag publicerar detta först så att jag vet att det kommer in. Det blir lite jobbigt om jag ska skriva om allt ifall det inte fungerar med korten :)

Ha det bra så länge!

- :)

Update från Kina!

Hej allihopa som nu kommer läsa detta :)
Vi har haft vår första riktiga dag i Kina nu så jag tänkte berätta lite om allt.
Vi bor i olika små lägenheter med 2 sovrum, kök och toa. Det är fyra i varje rum och det är uppdelat efter tjejer och killar. Jag delar rum med en norsk tjej och sen är det även två brittiska tjejer. Standarden är väl helt okej. :) Vi är ungefär 80 stycken som har kommit hit. Det är folk från Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland, Spanien, USA och från några andra länder. Dominerande är britterna, danskarna och svenskarna.
Vi får mat på skolan som vi betalar med ett kort som är laddat med pengar. Vi har 50 yuan ( ca 50 kronor) per dag att äta för, alla måltider. Men eftersom en lunch bara kostar 3 kronor så har man egentligen gott om pengar.
Vi kommer att vara i Beijing i 4 veckor. Tre veckor har vi vanliga lektioner och sen kommer vi ha praktik i en vecka i lokala kinesiska skolor. Sen blir det dags att åka till dit man ska.
Idag har vi mest fått en information men vi har även haft "ice breakers", alltså en del lekar för att lära känna varandra bättre. Jag tycker hittills att alla är väldigt trevliga. Vi är ungefär 50 % killar och 50 % tjejer.
Imorgon börjar vi våran utbildning. Jag tycker ändå det verkar relativt enkelt. Det är mest att vi får agera elever och lärarna gör olika saker med oss och sen förklarar de varför dom gjorde som dom gjorde så att vi lär oss hur man lär ut. Vi kommer inte ha några prov men det kommer vara ca 3 skriftliga uppgifter under kursen.
Jag vill bara passa på att tacka några lite också som jag inte rkt hunnit med:
Mamma & Pappa: För alla pengar och hjälp med annat innan resan. Utan er hade jag nog inte kunna komma iväg.
Johanna & Kalle: För dator väskan :D Den är mkt bra och det känns lite coolare att gå med den till internetcafet ist för att ha datorn inlindad i en halsduk i en plastpåse..
Tina: För koret jag fick innan jag åkte, hann inte säga tack då :)
Det var kanske allt jag skulle säga nu. Imorgon har vi welcome dinner och som jag skrev tidigare så börjar våra lektioner. Vi får se när jag lägger upp kort på lägenheten och så :)
Ha det bra så länge!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0